כיצד תשמור את שינייך ישרות לאורך זמן?
החלק הפעיל של הטיפול הסתיים והשיניים והלסתות הגיעו למצב אליו תוכנן או למקום האופטימאלי ביותר האפשרי. בשלב זה, הנך נכנס/ת לשלב הרטנציה (אחזקה). הרופא/ה יעשה את כל שביכולתו למנוע תזוזת שיניים ולסתות (במידה והמתרפא/ה עדיין בתקופת גדילה- גיל העשרה). ישנם מגון רב של מכשירים אורתודונטים המשמשים לרטנציה, חלקם ניידים הנשלפים מן הפה וחלקם קבועים המודבקים לשיניים.
יש לזכור כי שיניים נוטות לזוז כל ימי חיינו עקב הכוחות הפועלים עליהן (כגון לעיסה בליעה ודיבור) וכן עקב החלשות העצם התומכת בהן (מחלות חניכיים). בנוסף, ישנם גם כוחות נוספים הפועלים לעיתים על השיניים כגון לשון הנדחפת קדימה בכל בליעה ("דחיפת לשון") הגורמים לחוסר יציבות התוצאה האורתודונטית.
הרופא/ה בוחר/ת את סוג הקיבוע ואת משך התקופה בה יש להרכיב אותו לפי חומרת הבעיה ומגוון הכוחות הפועלים על השיניים ולכן אין מקרה אחד דומה לשני. לעיתים, יש אף צורך בהרכבת רטיינר (פלטה לרטנציה-אחזקה) למשך מספר רב של שנים ואף לכל החיים.
יש להקפיד על הוראות הרופא/ה ולבוא למעקב תקופתי שכן חוסר הקפדה יביא כמעט בוודאות לנסיגה בתוצאות הטיפול האורתודונטי.
ישנם שני סוגי קיבוע עיקריים:
1. הרטיינר הקבוע
הרטיינר הקבוע (ספלינט) עשוי לרוב מחוט מתכתי ומותאם לצורת השיניים. החוט מודבק בד"כ לצד הפנימי של השיניים ומחבר בינם ועל ידי כך מונע את תזוזתם. יתרונו הוא בכך שאינו כרוך בשיתוף פעולה של המתרפא/ה והוא מבטיח את יציבות התוצאה. חסרונו הוא שהוא עלול להישבר עם השנים, לצבור שאריות מזון ואבנית ויש צורך בהורדתו בזמן טיפולים בשיניים אליו הוא מחובר.
א. יש להקפיד היטב על ניקוי השיניים במיוחד באזור הרטיינר. רובד ואבנית עלולים להצטבר מתחת לרטיינר ולגרום לדלקות חניכיים. לניקוי יעיל יש להשתמש בעזרים נוספים למברשת השיניים (חוט וקיסמים דנטלים מיוחדים – לא ניתן לנקות בין השיניים המחוברות ע"י החוט המקבע באמצעים הרגילים בלבד). הסבר והדרכה יינתנו במרפאה.
ב. אחת לתקופה שיקבע הרופא יש ללכת לשיננית לניקוי האזור מאבנית.
ג. יש להימנע מנגיסה ישירה במזון העלול לנתק את הרטיינר הקבוע מהשיניים (יש לחתוך כל דבר אוכל ע ם סכין אן עם היד טרם הכנסתו לפה)
ד. במידה וחשת בניתוק מסוים, או אי נוחות, יש ליצור קשר עם המרפאה בהקדם.
ה. הדבקת קיבוע חדש עקב שבר, או תיקון קיבוע קיים יחויבו בתשלום.
ו. רטיינר קבוע יכול להישאר בפה תקופה ארוכה מאוד ואין צורך להחליפו אלא אם כן יש שברים או התנתקות שלו מן השיניים.
2. פלטה ניידת (קשתית שקופה/פלטה עם ווים)
א. אי הרכבת הרטיינר עלולה להוביל לתנועת שיניים לא רצויה, ול"קלקול" תוצאות הטיפול. מצב זה עלול להצריך טיפול אורתודונטי נוסף.
ב. כמו כן, הפסקת ההרכבה שלא ע"פ הוראות הרופא עלולה לגרום לכך שהרטיינר אינו מתאים יותר לשיניים, ולהצריך בניית רטיינר חדש.
ג. משך השעות ביום ואורך התקופה להרכבת הרטיינר משתנה לפי הבעיה הראשונית ואינה זהה לכל מתרפא.
ד. הרטיינר מפריע תחילה לדיבור תקין ו/או לבליעת הרוק, אך ההסתגלות היא בד"כ מהירה מאד. תרגילי קריאה בכל רם יכולים להאיץ את חזרת הדיבור התקין. תחושת הצטברות עודפת של רוק נעלמת מעצמה כעבור מספר ימים.
ה. הסרת הרטיינר מהפה ע"י הלשון או משחק ברטיינר בפה, עלולים לגרום לשבירת החלקים המתכתיים שלו, ותיקונם יקר.
ו. יש להקפיד היטב על ניקוי הרטיינר, על פי הנחיית הרופא. אין לשטוף את הרטיינר במים חמים מחשש לעוות המכשיר. קיימות בשוק טבליות מיוחדות שעוזרות בניקוי הרטיינר.
ז. יש להקפיד על צחצוח השיניים והחניכיים, כולל אזור החיך, ללא הרטיינר כמובן.
ח. כאשר הרטיינר אינו בפה, יש לשמור עליו בקופסה. שמירה בכיס עלולה לפגוע בשלמותו.
ט. הכנת פלטה ניידת חדשה עקב שבר או תיקון שבר בפלטה יחויבו בתשלום.
י. במידה ויש לך שאלות, או הרטיינר אינו מתאים לשיניים, או הרטיינר נשבר או אבד – נא להתקשר למרפאה במועד הקרוב ביותר.
בכל בעיה ניתן לפנות ל: מרפאת ד"ר רומנו: 03-6477878 (במקרה שאין מענה, נא להשאיר הודעה בצרוף מספר טלפון – רצוי נייד).