10 מיתוסים מעולם האורתודונטיה

1. בקיעת שיני הבינה או לחץ שלהן, גורמים לצפיפות של השיניים הקדמיות
לא נכון

שיני הבינה הן האחרונות להתפתח והן אמורות לבקוע בסביבות גילאים 18-21. במקרים רבים אין מקום לבקיעת שיני הבינה ולכן הן נותרות "כלואות" בלסת או בוקעות בצורה חלקית בלבד. מחקרים הראו שאין לשיני הבינה כל השפעה על הצפיפות הקדמית של השיניים וגם במקרים בהם הם נעקרות, חלה לעיתים הצטופפות של השיניים. הסמיכות בהופעת שתי תופעות אלו גרמה לרבים כולל רופאי שיניים "להאשים" את שיני הבינה בהתעקמות השיניים.

2. טיפול אורתודונטי ניתן לעשות רק בגיל צעיר. אני כבר מבוגר מדי בשביל להתחיל ביישור שיניים.
לא נכון

יישור שיניים במבוגרים נפוץ היום לפחות כמו יישור שיניים בילדים. בגלל הדרישות האסתטיות הגבוהות שיש לאוכלוסית המבוגרים, יש שיטות רבות לטיפול אסתטי בלתי נראה וכן פרוטוקולים מובנים לטיפול במצבים בהם תמיכת העצם סביב השיניים מופחתת.

3. אין צורך לטפל בשיניים חלביות משום שהן בלאו הכי נופלות.
לא נכון

שיני חלב הן שומר המקום הטוב ביותר לשיניים הקבועות. כל פגיעה בהן יכולה לשבש ואף למנוע בקיעה תקינה של השיניים הקבועות שמתחתן. יש גם לשים לב לכל עיכוב בהחלפת השיניים החלביות שיכול לעיתים להעיד על בעיה בהתפתחות ו/או בכיוון הבקיעה של השן הקבועה. בנוסף, עששת בשיני חלב מתקדמת במהירות גדולה ויכולה תוך שבועות ספורים לעבור לשן הקבועה הסמוכה או זו שנמצאת מתחת לשן החלב.

4. לא מומלץ ליישר שיניים בזמן הריון.
לא נכון

הריון אינו מחלה! המגבלות היחידות ליישור שיניים בזמן הריון הוא הצורך לבצע צילומי רנטגן – לכן רצוי לבצע אותם, במידת האפשר, לפני ההריון ולאחר הלידה וכן הנטיה של החניכיים לשגשוג (פרוליפרציה) הגורמת לעיתים לדימומים ספונטניים ובעקבות כך החמרה של דלקות חניכיים. יש לדאוג למעקב צמוד יותר בזמן תקופת ההריון אחרי תגובת השיניים ליישור ולבצע ניקוי שיניים מקצועי על ידי שיננית אחת לשמונה שבועות.

5. יישור שיניים הוא תהליך מכאיב.
נכון- חלקית בלבד

יישור שיניים דומה לפעילות ספורטיבית. בכל פעם שמזיזים שן או מפעילים כוח אורתודונטי, יש לעיתים חוסר נוחות בעיקר בסגירת הפה ובלעעיסה. לאחר יום- יומיים, אי הנוחות נעלמת לחלוטין. הכאב הוא סימן האזהרה שלנו ולכן בכל פעם שמתעורר כאב שהוא גדול יותר מחוסר נוחות, יש להיוועץ עם האורתודונט ולעיתים להפחית את עצמת הכוחות עד להעלמות הכאב.

6. הסיבה היחידה לבקר אצל אורתודונט היא בשביל יישור השיניים.
לא נכון

האורתודונט הוא שוטר התנועה של השיניים. הוא זה שבודק האם סדר הבקיעה של השיניים הקבועות תקין, האם הכיוון טוב והאם גודל השיניים מתאים לגודל הלסת ולמקום הקיים לבקיעת השן. בנוסף, האורתודונט הוא זה שאחראי על בניית סגר/מנשך תקין שימנע שחיקה ו/או עומס לא תקין על מערכת הלעיסה והשרירים במהלך חיי המטופל כאשר האסתטיקה היא ערך מוסף לתפקוד התקין

7. בתום תהליך היישור,המצב שהגענו אליו ישאר כמו שהוא לתמיד.
לא נכון!

שיניים אינן שונות מרכב חדש שאנחנו קונים. כיוון שאנחנו נוסעים ברכב, חושפים אותו למהמורות הכביש, לגשם ורוחות ולנהיגה לא אחראית- עלינו גם לתחזק אותו. שיניים שטופלו ונמצאות כרגע בעמדה תקינה יותר ימשיכו לקבל עומסים של לעיסה בתוספת פעילות שרירית של הלשון והשפתיים וכל שרירי הפנים. כיום מומלץ לקבע את השיניים בסיום טיפול אורתודונטי בכמה צורות הכוללות חוט מודבק על גבי החלק הפנימי של השיניים, פלטה ניידת להרכבה בלילות ומעקב שוטף כל מספר חודשים. יש לקחת בחשבון שגם כאשר מקפידים על כל עזרי השימור הללו, יש לעיתים תנועות שיניים שנובעות מהחלשות הרקמות התומכות (עצם, חניכיים) ולכן יש לגבש תכנית אינדיבידואלית לכל מטופל לפי מצבו הקיים ומצבו העתידי.

8.יישור שיניים בעזרת קשתיות שקופות או ריבועים פנימיים נסתרים, אינו יעיל כמו שיטת הריבועים החיצוניים המסורתית
לא מדויק

ניתן ליישר שיניים באמצעים רבים ומגוונים. כיום ידוע שכל השיטות יעילות באותה מידה ויביאו לתוצאה אסתטית ותפקודית זהה. עם זאת, יש משמעות רבה מאד לשליטה של האורתודונט בטכניקות השונות ולכן לא מומלץ לבצע טיפול בשיטה מסוימת אצל רופא שאינו מיומן בה ויש לכבד את החלטתו לבחור בשיטה זו או אחרת על פי ניסיונו. מומלץ לחפש רופא אחר המתמחה בשיטה מסוימת במידה והמטופל מתעקש לטפל באמצעות טכניקה זו.

9. יישור שיניים תהליך מאוד ארוך שלוקח לפחות שנתיים עד לתוצאה מספקת.

יישור שיניים אינו מרוץ ל-100 מטרים וגם אינו ריצת מרתון…. יישור שיניים הינו תהליך שבו המטרות שהצבנו, הביולוגיה והדיוק של תכנון הטיפול יקבעו את משך הטיפול. חשוב לזכור שאחת המטרות החשובות היא יציבות הסגר ולכן המהירות יכולה להיות בעוכרינו. עם זאת, ישנם גם טיפולים קצרים של מספר חודשים בלבד

10. יישור השיניים יכול להתבצע גם על ידי רופא שיניים ולא בהכרח על ידי מומחה ליישור שיניים ולסתות
נכון – חלקית בלבד

יישור שיניים הינו תחום שמצריך שלוש שנים נוספות על לימוד רפואת השיניים ועמידה בבחינות התמחות על מנת לקבל תעודת מומחה. דמיינו את עצמכם הולכים לבית המשפט ומיוצגים באמצעות עורך דין שלמד שלוש שנים לעומת חבר ללא ידע שמייצג אתכם בפני הרשויות. למרות שהחוק מתיר לכל רופא שיניים לעסוק גם ביישור שיניים, הידע הדרוש הינו נרחב ועמוק ומצריך שנים רבות וניסיון רב. אין חולק על כך שישנם רופאי שיניים רבים שאינם מומחים ובכל זאת בעלי ידע נרחב וניסיון גם בתחום יישור השיניים אולם לציבור הרחב אין יכולת לשפוט את מידת מיומנותו של רופא כזה. בחינות ההתמחות אותן עובר כל מומחה לצורך קבלת הרשיון הינן מקיפות ומשמשות כלי אמין ותקף ליכולת של אותו רופא לתפקד כמומחה בתחום יישור שיניים. הדבר דומה לתחום הרפואה בה לכל רופא כללי ללא התמחות יש יכולת ואפשרות חוקית לבצע כל טיפול כולל ניתוחי לב אולם רובנו בוחרים ללכת למומחה ברפואה כאשר אנחנו נזקקים לטיפול מורכב ואיכותי.

הנני מעוניין/ת להירשם לניוזלטר לקבלת טיפים

דילוג לתוכן